×
Blog

жовтень 06, 2021

Студенти ФПП ТНПУ взяли участь у молодіжному українсько-польському обміні

В період з 27.09.2021 по 02.10.2021 студенти факультету педагогіки і психології ТНПУ взяли участь у молодіжному українсько-польському обміні «Вийди за межі схеми» („Wyjść poza schemat”) у Барлінеку, що на північному заході Польщі.

Основною темою цього проєкту є усвідомлення поширених стереотипів та боротьба з ними. Кожен з нас різний, і не слід оцінювати людей за їх відмінностями чи приналежністю до певної групи (стать, зовнішній вигляд, національність, погляди, орієнтація, походження тощо).  Крім того, проєкт спрямований на те, щоб молоді люди з Польщі та України мали можливість особистого спілкування, знайомства, помічали подібності та заводили дружбу за кордоном.  Така зустріч збагачує людину новими знаннями, новим досвідом та емоціями.

Завдяки проєкту учасники усвідомили, що ні польська молодь, ні українська  не відрізняються від своїх однолітків; зуміли  подивитися на себе без усіх «ярликів».  У межах проєкту кожен зумів  пізнати культуру своїх сусідів, відкрити нові таланти, удосконалити підприємливість, самостійність, винахідливість, розвинути навички професії кухаря та теслі, підвищити рівень іноземної мови.

Основними видами діяльності були такі: кулінарні майстерні,  ігрові та театральні вистави, ігри, спортивні заходи (неолімпійські змагання) під відкритим небом, скандинавська ходьба до паперової фабрики, групові презентації про стереотипи, відвідування Щецина (собору св.  Якова та церкви св.  Миколая, Національного музею), практичні заняття в столярній майстерні, художні заняття (керамічні майстерні, ліплення з глини, національні вечори), дискотека. Завершальним етапом цього проєкту стало спільне створення банера на тему українсько-польських стереотипів.

В учасників проєкту залишилися лише позитивні враження. Ми щиро вдячні організаторам обміну (ГО «Фортеця» у співпраці з ТНПУ) за надану можливість.

 

Ольга Божко

Створення банера
Робота в майстерні
Прогулянка в місті Щецин
Вручення сертифікатів
Відвідування бургмістра Барлінеку