×
Blog

травень 06, 2023

У пошуках нестандартних форм навчання

На факультеті педагогіки і психології 6 травня 2023 р. відбулося незвичайне заняття у zoom-форматі, присвячене вивченню концепцій дошкільної та початкової освіти. Здобувачів спеціальностей Дошкільна освіта та Початкова освіта Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка та Куявсько-Поморської Академії (м. Бидгощ Польща) обговорили переваги сучасних концепцій освітнього процесу. Зокрема, було розглянуто реалізацію ідей сталого розвитку, концепції гумору та сміху. Обмін думками здійснювався польською мовою (Магдалена Тима, Беата Ковальська, Моніка Матерка, Моніка Ормінська, Патриція Шварц) та англійською (Єва Вислоцька).

Під час заняття польські студентки Жанета Копанська, Соня Пєхоцька, Катажина Муравська детально проаналізували концепцію Василя Сухомлинського, Світлана Матейчук – магістратрантка ТНПУ – акцентувала увагу на навчанні в русі, засновницею якого у Польщі є Дорота Дзямська. 

Концепцію гумору й сміху представляла студентка з Бидгоща Сильвія Буляк. До обговорення цих концепцій у дошкільній та початковій освіті долучилася кандидат педагогічних наук, доцент Оксана Писарчук, яка свій доробок презентувала англійською мовою.

Цікавою була розповідь Юлії Петрици, асистента кафедри філологічних дисциплін початкової та дошкільної освіти, про концепції Джона Дьюї, який створив експериментальну школу-лабораторію. У ній учні набували знання у процесі виконання практичних завдань – проєктів.

Студенти переглянули два проєкти про формування любові до Польщі та до України.

Безсумнівно, такі спільні заняття українських та польських студентів посилюють мотивацію до вивчення іноземних мов, сприяють обміну думками щодо змісту навчання у закладах дошкільної освіти та початкових школах, порівнянню освітніх систем України й Польщі. Водночас народжуються цінні ідеї, як-от: створення нових вибіркових дисциплін, актуальність яких була засвідчена студентами обидвох закладів освіти.

Необхідно зазначити, що між Тернопільським національним педагогічним університету ім. В. Гнатюка та Куявсько-Поморською Академією майже впродовж десяти років діє угода про співпрацю, яка спонукає до пошуку нових форм співробітництва між закладами.

 

Олександра Янкович –

доктор педагогічних наук, професор

Тернопільського національного педагогічного

університету імені Володимира Гнатюка

та Куявсько-Поморської Академії (Бидгощ, Польща)

6
7
1 (1)
2 (1)
3
4
5